Vad är Backa Skellefteå och vilka står bakom?

Storyn bakom #backaskellefteå

Det började med ett samtal en dyster måndagmorgon, ett samtal kring en vilja att hjälpa till. Coronapandemin hade nått Sverige och en kaotisk känsla hade under de senaste dagarna börjat sprida sig som en löpeld över landet. Bara någon timme efter första meningsutbytet var vi ett gäng som träffades för att lägga grunden och konceptet för #backaskellefteå. Ytterligare en stund senare var facebookgruppen skapad, medlemmar började strömma till och hashtaggen tog fart och spreds i sociala medier.

Redan under första dygnet hade närmare 4000 invånare visat sitt engagemang och sin vilja att stötta genom att ansluta sig till gruppen. Siffran steg i rask takt och måndagens gråskala byttes ut till en mer färgglad sådan bland företagare och invånare. Vi slöt alla upp för att tillsammans bidra till att hålla igång så mycket verksamhet som möjligt, så länge som möjligt – utan att för den skull vara naiva kring de risker som Covid-19 för med sig.

Med #backaskellefteå som grund har flera andra initiativ avknoppats, bland annat samarbete kring campingarnas möjligheter inför den stundande säsongen, #backaensyrra, och mycket annat. Och det är mer på gång.

Gilla eller följ gärna vår facebooksida så kanske du kan hjälpa oss, andra eller dig själv att hitta sätt att stötta eller samverka på. Stort som litet – alla insatser är lika betydelsefulla.

#backaskellefteå är ett initiativ som gemensamt skapats av: Visit Skellefteå, Hello Future, Norma Coffee House, Fotograf Jonas Westling, Skellefteå Science City/The Great Northern.

#backaskellefteå har också ett nära samarbete med Näringslivskontoret och Norran, samt andra företag och organisationer i kommunen.